Search

Interpretacija dediščine


Interpretacija je oblika komunikacije, katere cilj ni zgolj izobraževanje, temveč predvsem širjenje zavesti o pomenu dediščine za današnjo družbo in njenega ohranjanja za prihodnje.

Oče sodobne interpretacije, Freeman Tilden (1883–1980), je v svoji knjigi Interpreting Our Heritage začrtal 6 načel, ki se jih še dandanes uporablja pri umeščanju in interpretaciji dediščine v sodoben čas:
1. Vsaka interpretacija, ki predstavljenega ali opisanega ne poveže z osebno izkušnjo ali osebnostjo obiskovalca, bo jalova.
2. Informacija sama ni interpretacija. Interpretacija je predstavitev, ki bazira na informacijah, interpretacija vključuje informacije.
3. Interpretacija je umetnost, ki odraža različne umetnosti, ne glede na to, ali predstavljamo stvari iz znanosti, zgodovine ali arhitekture. Vsako umetnost se da vsaj deloma naučiti.
5. Glavni namen interpretacije ni podajanje navodil, ampak izzivanje (provokacija). Namen interpretacije je predstavitev celote in ne samo posameznih delov.
6. Interpretacija za otroke ne sme biti samo “razredčena” verzija predstavitve za odrasle, ampak mora biti zasnovana na drugačnih predpostavkah. (Tilden, 2007).

Zakaj se odločiti za nas?

Interpret Europe

 

Smo eden od ustanovnih članov mednarodne organizacije Interpret Europe.

SMID

 


Nosilci Slovenske mreže za interpretacijo dediščine (SMID).

Lokacije                       

 

Naši naročniki so lokacije bogate z
naravno in kulturo dediščino.

UpravljalciStoritve zagotavljamo tudi za upravljalce območij.

8 dodatnih načel sodobne interpretacije

Ustrezna
Zabavna
Raznolika
Dobro raziskana
Celovita
Trajnostna
Vključujoča
Dovzetna

Naši produkti

Dolgoletne izkušnje naših strokovnjakov vam omogočajo, da se upravljanja območij bogatih z naravno in kulturno dediščino lotite strateško ter da lokacija z učinkovitim upravljanjem ''zaživi svojo dediščino''. 

Dodatne info

V kolikor vas zanima ponudba ali imate primerljivo ponudbo in bi želeli preveriti možnosti sodelovanja z nam, nam pišite

Poslovni model SMID

Poslovni model SMID (5-ih stebrov) za standardizacijo posameznih lokacij interpretacije dediščine, ki vključuje ključne akterje razvoja lokacije in omogoča upravljanje območja lokacij in vsebin naravne ter kulturne dediščine sestavlja pet stebrov:

1. Dediščinski steber
2. Interpretacijski steber
3. Podjetniški steber
4. Steber projektnega managementa
5. Steber družbene moči (participatorni).

Sočasna uvedba in uporaba zagotavlja, da se dediščina preko pametne rabe tudi ohranja. Primeri dobrih praks (spodnja brošura) dokazujejo, da model deluje in ima pozitivne učinke na delovna mesta, ugled lokacij in ohranjanje dediščine.


Brošura SMID

Tu lahko dostopate do brošure SMID s primeri dobrih praks kulturne in naravne dediščine po celi Sloveniji.

Spletna stran SMID

S klikom na spodnjo sliko lahko obiščete spletno stran Slovenske mreže za interpretacijo dediščine (SMID).


Pišite nam

Sporočilo:
Pošlji
http://belekjet.com/ ahref nedir ankara escort bayan